Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek

Az MHP kérdőívei

A Magyar Háztartás Panel vizsgálat hullámaiban többféle kérdőívet kérdeztek. Itt a kérdőívek áttekintése olvasható

  • Minden háztartásról lekérdeztek egy ún. háztartás kérdőívet, melyet a háztartás gazdálkodásával összefüggő kérdésekben kompetens személy válaszolt meg. Ennek kitöltése volt a sikeres kérdezés kritériuma. A háztartás kérdőív tartalmazza a háztartástáblát, amelyben minden egyes háztartástagról regisztrálták az életkorát, nemét, stb. tehát a főbb társadalmi-demográfiai adatokat.
  • Minden 16 évesnél idősebb háztartástagtól meg próbálták lekérdezni az egyéni kérdőívet.
  • Ha nem sikerült lekérdezni az egyéni kérdőívet, akkor egy másik háztartástagtól érdeklődtek a nem válaszoló személy főbb társadalmi-demográfiai adatairól. Ehhez az ún. helyettesítő kérdőívet használták.
  • Egyes hullámokban a háztartásfőtől egy külön ún. háztartásfő-kérdőívet is lekérdeztek.
  • A kérdezéshez a kérdezőknek részletes írásbeli instrukciót adtak. Ebben a kérdezés főbb módszertani, technikai szabályait adták meg, illetve tisztázták az adatfelvétel során felmerült speciális fogalmakat (pld. a háztartás, a háztartásfő, stb.).
  • A fentieken kívül a minta követéses jellege megkövetelte a háztartások elérhetőségének és összetételének gondos regisztrálását. Ezt egy külön ún. lakáslap kitöltésével végezték el a kérdezők. Adatvédelmi okokból a lakáslap adatainak nagyobb részét (a háztartás címe, a tagok neve, stb) az adatbázis nem tartalmazza. Mindazonáltal néhány technikai változó része a fájlnak.
Andorka Rudolf

(1931-1997) szociológus, egyetemi tanár, 1990-től az MTA levelező tagja, a BKE rektora (1991-1997), az OTKA elnöke (1991-1996), a magyarországi Lutheránus Egyház világi elnöke. Andorka Rudolf számos folyóirat szerkesztőségének tagja volt. Az ISA Research Committee
28 on Social Stratification and Mobility (RC28) elnöke volt 1986 és 1990 között.

tovább


adatbázis letöltéshez

A honlapunk regisztrált felhasználó letölthetik a mind az MHP, mind a HÉV kutatási adatbázisait. Ha még nem regisztrált felhasználó, kérjük, kattintson ide. Az adatfelhasználási feltételeket megtekintheti a regisztrációs űrlapon. Legyen Ön is regisztrált felhasználónk.