Document Actions

Áttekintés

Up one level

A TÁRKI-nak több mint 20 esztendős tapasztalata van társadalomtudományi kutatások tervezésében, adatfelvételben, és elemzések elkészítésében. A HÉV 2007 kutatás során azonban többször szembesültünk olyan problémákkal, melyek a szokásostól eltérő egyedi válaszokat kívántak tőlünk. A projekt különlegességét elsősorban a kutatás panel jellege okozta, vagyis hogy nem egy országosan reprezentatív mintát próbáltunk megtalálni és lekérdezni, hanem egy olyan mintát, melyről csak több mint 10 éves információval rendelkeztünk. Ez a 10 év hosszú idő. Az eredeti háztartások jó része azóta átformálódhatott, sokan elköltözhettek vagy meg is halhattak. Kezdettől fogva tudtuk, hogy egy ilyen hosszú időt felölelő panelfelvétel lebonyolítása sok nehézséget fog okozni, de tudtuk azt is, hogy siker esetén olyan Magyarországon teljesen egyedülálló adatbázis lesz a birtokunkban, mellyel sokkal összetettebb társadalmi kérdések is vizsgálhatók, mint a hagyományos keresztmetszeti adatbázisokkal.

Szakmai egyeztetések
A TÁRKI-ban az adatfelvételt hagyományosan az Adatfelvételi osztály végzi, de a HÉV kutatásban, annak sajátos a szokásostól eltérő jellege miatt, szerepet kaptak más eseti munkacsoportok is.
Adatfelvétel
 
adatbázis letöltéshez

A honlapunk regisztrált felhasználó letölthetik a mind az MHP, mind a HÉV kutatási adatbázisait. Ha még nem regisztrált felhasználó, kérjük, kattintson ide. Az adatfelhasználási feltételeket megtekintheti a regisztrációs űrlapon. Legyen Ön is regisztrált felhasználónk.