Personal tools
You are here: Home Üdvözöljük a HÉV Projekt oldalain!
Log in


Forgot your password?
New user?
 
Document Actions

Üdvözöljük a HÉV Projekt oldalain!

Üdvözöljük a Háztartások Életút Vizsgálata (HÉV) Projekt kutatói oldalain! A HÉV kutatást az NKTH Jedlik programja finanszírozza. A kutatás célja a magyar háztartások életkörülményeinek változásának feltárása panel mintavétel segítségével.

HÉV logóEgyedülálló módszertani lehetőséget és kihívást jelent egyszerre, hogy a kutatás során 2500 olyan háztartást keresünk fel, akik 1992-ben szerepeltek a Magyar Háztartás Panel (MHP) kutatás mintájában. A legnagyobb kihívást természetesen az adatfelvétel szempontjából az jelenti, hogy megtaláljuk a 15 évvel korábbi mintában szereplő személyeket...

A kutatás célja átfogó ismereteket szerezni a magyar lakosság jövedelmi, vagyoni és munkaerő-piaci helyzetének, valamint attitűdjeinek változásairól. A vizsgálat azontúl, hogy alapvető információkat nyújt (amelyeket tudományos és közpolitikai Magyar Háztartás Panel 1992-1997közleményekben hozunk nyilvánosságra), adatbázist szolgáltat a társadalompolitikai modellező tevékenység, valamint a tudományos célú nemzetközi összehasonlító vizsgálatok számára. A kutatás eredményei egyszerre lesznek használhatóak a közgazdasági és szociológiai elemzések számára és új ismeretekkel szolgálnak a magyar társadalom szerkezetéről. A kutatás eredményeként létrejön az új adatfelvételből származó mikro adatbázis, amely a TÁRKI 1992-es háztartás adatbázisával összekapcsolható lesz. Ezáltal a rendszerváltás utáni magyar társadalomszerkezet dinamikája egy hosszú időszakon keresztül vizsgálható lesz. Az alkalmazott panel módszertan arra is képesség teszi a kutatókat, hogy egyéni és háztartási életpályák hosszabb periódusainak vizsgálatával elemezzék az uniós csatlakozás háztartásokra gyakorolt hatásait és a társadalmi gazdasági versenyképesség mikroszintű feltételeit. A projektet 2008-ban egy könyv kiadásával, illetve egynapos workshoppal foglaljuk össze.

A honlapunk regisztrált felhasználó letölthetik a mind az MHP, mind a HÉV kutatási adatbázisait. Ha még nem regisztrált felhasználó, kérjük, kattintson ide. Az adatfelhasználási feltételeket megtekintheti itt. Legyen Ön is regisztrált felhasználónk.

Ha Ön regisztrált felhasználónk és elfelejetette a jelszavát, kattintson ide.Related content
adatbázis letöltéshez

A honlapunk regisztrált felhasználó letölthetik a mind az MHP, mind a HÉV kutatási adatbázisait. Ha még nem regisztrált felhasználó, kérjük, kattintson ide. Az adatfelhasználási feltételeket megtekintheti a regisztrációs űrlapon. Legyen Ön is regisztrált felhasználónk.